Calefacció

Servei d’instal·lació, reparació i manteniment dels diferents sistemes de calefacció en habitatges, comerços i indústries.

Instal·lació calefacció:

  • Instal·lació de calefacció amb radiadors de planxa, alumini o ferro colat, amb xarxa de distribució de canonades de polietilè o coure encastades o en superfície. Comandaments intel·ligents amb termòstats modulants amb cable o WIFI.
  • Instal·lació de radiadors elèctrics de baix consum mitjançant xarxa elèctrica i comandaments per gestió del consum.
  • Instal·lació de calefacció mitjançant terra radiant amb distribució per col·lectors i comandaments zonificats.
  • Instal·lació d’equips d’aerotermia de baix consum amb distribució de la calor amb fancoils o radiadors d’alt rendiment.
  • Instal·lació de sistemes de control intel·ligent de temperatures i de consums.
  • Reparació i manteniment de calderes de gas natural i de gasoil (servei multimarca).

Instal·lació caldera:

  • Instal·lacions de calefacció amb calderes mixtes de condensació a gas natural o gasoil d’última generació.
  • Instal·lació de calderes de Biomassa utilitzant combustibles naturals com pèl·lets, ossos d’olives o residus forestals.

Preu instal·lació calefacció

Realitzem pressupostos personalitzats en funció del projecte i de les necessitats de cada client. Sol·licita’ns el teu pressupost sense compromís.

Gas:
  • Instal·lació, reparació i manteniment d’instal·lacions de gas natural i propà en habitatges, comerços i indústries.
  • Renovació i adequació d’instal·lacions antigues de gas natural en comunitats de veïns.
  • Substitució de bateries antigues de gas.
  • Gestions per legalització, altes i baixes de gas natural.
Zones de treball:

A Instal·lacions Itchart oferim servei d’instal·lació, manteniment i reparació de sistemes de calefacció i gas a: Vilassar de mar, Vilassar de dalt, Cabrils, Cabrera, Mataró, Argentona, Premià de Mar, Premià de dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i voltants

Calefacció i covid

Existeixen recomanacions oficials per optimitzar els sistemes de climatització i evitar la transmissió de la COVID a través de les gotetes respiratòries de persones infectades pels conductes de ventilació. No obstant això aquestes recomanacions estan adreçades a centres de salut. Podem quedar-nos amb alguns consells per aplicar-los a les nostres llars i empreses, encara que la transmissió en aquest cas és molt menys probable.

L’augment de la temperatura ambiental gràcies a la calefacció no sembla tenir cap efecte en l’augment de la transmissió de virus.

Com comentàvem, és molt poc probable que en una llar es transmeti el COVID a través d’un sistema de bomba de calor. Algunes recomanacions per estar més segurs serien desinfectar els filtres de l’aire amb una solució d’hipoclorit de sodi al 10%; implementar mesures de control de floridura; i evitar fonts d’emissió addicionals com els humidificadors de vapor fred, les espelmes o ambientadors, o combustibles sòlids. Tot això amb l’objectiu d’evitar que el sistema HVAC transmeti les gotetes respiratòries de persones infectades a través del sistema d’aire.

Calefacció

A l’hora de decidir-se per un sistema de calefacció o per un altre, cal fer un càlcul de coeficient tèrmic per conèixer la potència necessària. Això es realitza creuant l’espai a escalfar (en m2), l’orientació (depenent de si rep més o menys llum solar), l’aïllament (finestres i envans) i la zona climàtica. A més, cal comprovar també la capacitat dels radiadors per dissipar de forma òptima la calor generada.

A Itchart Clima ens encarreguem de calcular-ho per oferir-te el sistema de calefacció que més s’adapti a les teves necessitats.

A Itchart Clima instal·lem diferents tipus de calefacció:

  • Calefacció amb gas – calderes de gas natural o propà
  • Calefacció elèctrica: radiadors elèctrics, terra radiant, tovallolers secatoallas, termos ACS o bombes de calor
  • Calefacció de biomassa: estufes de llenya, de pellets o de policombustible
    aerotermia
  • Calefacció amb calderes a gasoil

Habitualment es considera que la temperatura ideal dins de la llar és d’entre 20-21 ° C durant el dia i 15-17 ° C de nit. No es recomana posar la calefacció a més de 25ºC a l’hivern.

Depèn de si l’important per a tu són les emissions (de manera que els menys ecològics serien els sistemes de combustió com pèl·lets o biomassa) o la generació d’electricitat / gas. Hem de trobar l’equilibri entre el sistema més ecològic atenent a totes aquestes variables, però que també sigui suficient per mantenir una bona temperatura a la llar i que sigui també econòmic.

En cases grans amb climes freds, s’aconsella principalment sistemes de calefacció amb gas; en canvi, en llars amb menys superfície que escalfar o amb climes més càlids, la calefacció elèctrica sol ser suficient i més econòmica.

És cert que des que, quan la llar està freda, la caldera gasta més energia fins que aconsegueix la temperatura de confort (més que a mantenir aquesta temperatura). Instal·lar un termòstat modulant pot ser interessant en aquests casos, per mantenir una temperatura no excessivament alta i baixar-la durant la nit. Però si estarem absents de la llar durant unes hores, és millor deixar-la apagada. Amb un dispositiu intel·ligent, podrem programar que s’encengui automàticament abans de tornar a casa.

La pregunta del milió per a molts consumidors. Hi ha molts factors a tenir en compte a l’hora d’estalviar en la factura de gas:

  • Comptar amb un bon aïllament a la llar és bàsic (finestres, envans, canonades …)
  • Manteniment de sistema de calefacció per evitar fuites: neteja de cremadors, proves de monòxid, revisió de pressions … segons l’OCU, purgar els radiadors pot suposar un estalvi d’energia del 10% anual (uns 80€ / any).
  • Tipus de contracte amb la companyia de llum i gas: triar una tarifa que s’adapti a les nostres necessitats (tarifa fixa o variable, tarifa de mercat lliure vs. mercat regulat …) és el que a la fi tindrà més incidència en el que paguem a la nostra factura.

Sentit comú: mantenir les finestres tancades si tenim la calefacció encesa per evitar la dispersió de la calor, no deixar l’aigua calenta encesa durant excessiu temps (fer dutxes curtes), regular la temperatura amb un termòstat… són tots consells obvis que podem aplicar a les nostres llars per reduir la factura de la calefacció.

Calderes

Hi calderes de calefacció estanca, estanques de baix NOX o calderes de condensació. El principal factor a l’hora de triar caldera és la ubicació de la llar:

  • En grans ciutats el més econòmic i comú són les calderes de gas natural per condensació, així com la calefacció elèctrica.
  • En zones rurals, és més comú i ecològic apostar per sistemes de calderes de gasoil, o sistemes de calefacció amb biomassa (llenya o pellets).

Hem de tenir en compte que segons la nova normativa europea d’etiquetatge i disseny ecològic, per a noves instal·lacions o renovacions només es poden fabricar (i comprar) calderes de condensació, de manera que si es trenca la caldera i has canviar-la, s’haurà d’instal·lar una nova caldera de condensació de forma obligatòria. A més, algunes comunitats compten amb plans renove per incentivar aquest canvi en les llars i així aconseguir que augmentin la seva eficiència energètica.

A Itchart Clima ens encarreguem de calcular-ho per oferir-te el sistema de calefacció que més s’adapti a les teves necessitats.

Encara que una caldera de condensació nova té un cost d’adquisició més elevat, la condensació pot aportar un estalvi en la factura de gas de fins al 30% respecte a una caldera tradicional, arribant fins a un 40% si es combina amb radiadors de baixa temperatura.

La instal·lació de calderes de gas és una cosa delicada. Per tant, ha de fer sempre personal autoritzat, ja que implica diferents variables:

  • Ubicació de l’equip (caldera física)
  • Connexió amb la xarxa de subministrament d’aigua i gas
  • Programació i posada en funcionament de l’aparell

Per tant, si has de instal·lar un caldera o substituir una vella per una de nova, has de contactar amb una empresa autoritzada com ITchart, o si no amb el teu distribuïdor de gas natural (que sol comptar amb una xarxa d’empreses col·laboradores autoritzades per a realitzar aquestes operacions).

Un pressupost d’instal·lació de caldera nova ha d’incloure els següents aspectes:

  • Desmuntatge i retirada de la caldera antiga
  • Instal·lació de la nova caldera
  • Adequació de les tomasde gas, calefacció i aigua
  • Tub d’extracció de fums
  • Instal·lació de la sortida de fums
  • Tub de desaigüe al tractar-se d’una caldera de condensació

Això és especialment important si es substitueix una caldera vella per una nova de condensació, ja que el procés d’instal·lació ha de contemplar totes les mesures de seguretat.

Una caldera de condensació compta amb diferents connexions amb l’equip. Totes elles són necessàries per al seu bon funcionament. Aquestes connexions són les següents:

  • Entrada de gas: connexió de la caldera amb la xarxa de gas. Aquesta connexió ha de manipular-la sempre personal qualificat i autoritzat per a això com ITchart
  • Entrada d’aigua freda: connecta la caldera amb la xarxa de subministrament d’aigua
  • Sortida aigua calenta sanitària: permet distribuir l’aigua calenta cap a la dutxa i les aixetes de l’habitatge
  • Sortida de calefacció: és el tub que connecta la caldera amb el circuit de calefacció per distribuir l’aigua calenta per tota la casa.
  • Retorn: aquesta sortida connecta el circuit de calefacció amb la caldera, en aquesta direcció, perquè l’aigua retorni a la caldera, torni a escalfar-se i comenci el cicle de nou.

La sortida de fums de les calderes pot ser de dos tipus:

  • Concèntrica o de doble paret. Estan compostes per dos tubs, un dins d’un altre. Aquest doble tub serveix per a evacuar els gasos combustionats i per proporcionar aire net a la caldera: els gasos surten pel tub interior i l’espai entre els tubs serveix per subministrar l’aire net. Normalment, les dimensions d’aquests tubs en les calderes de condensació són 60 mm de diàmetre per a l’interior i 100 mm per a l’exterior. L’evacuació pot ser vertical o horitzontal. En el cas dels edificis de nova construcció sempre cap a la teulada de l’edifici i en el cas d’habitatges en què se substitueix per una nova l’evacuació pot fer-se cap a la façana de l’edifici.
  • Doble flux. Consisteix a posar dos tubs independents, un per a la sortida de gasos i un altre per a l’entrada d’aire net a la caldera. El diàmetre de tots dos, en aquest cas, és de 80 mm. És vàlid per a sortides de fum llargues, per exemple, quan des d’un primer pis hem evacuar els gasos per la teulada de l’edifici.

En les calderes convencionals (estanques), la sortida de fums és metàl·lica (habitualment d’alumini). En canvi en les noves calderes de condensació, aquesta sortida sol ser de PVC. Hi ha una longitud màxima d’evacuació que indica el fabricant i que s’ha de complir per assegurar el seu correcte funcionament.

També és convenient que la caldera de condensació estigui a prop d’un desagüe, per evacuar de forma senzilla la condensació que es produeix durant el seu funcionament.

No. La sortida de gasos de les calderes de condensació al seu interior incorporen un tub de polipropilè per evitar el deteriorament per oxidació. A més la inclinació d’aquesta sortida és oposada a qualsevol caldera o de baix NOx.

Després de la col·locació i connexió de la caldera, el professional ha d’emetre un certificat en què quedi palès que la instal·lació s’ha fet correctament i seguint la normativa prevista en el RITE sobre equips tècnics tèrmics i calorífics.

Aquest certificat ha de renovar-se amb cada revisió de la caldera (obligatòria cada 2 anys), i és imprescindible perquè l’equip funcioni amb plenes condicions de seguretat, de manera que l’empresa subministradora de gas la pot exigir en qualsevol moment.

A més, després de la instal·lació, el Servei Tècnic Oficial de la marca ha de realitzar la posada en marxa de la caldera, realitzant els ajustos necessaris per obtenir el màxim rendiment. A partir d’aquest moment quedarà al seu torn validada la garantia de la caldera.

Encara que teòricament es poden seguir instal·lant calderes de baix NOx (perquè ja són al mercat), amb l’entrada en vigor de la nova normativa europea està prohibida la fabricació de calderes que no siguin de condensació. A la pràctica, la veritat és que ja no es troben disponibles; per tant, seria bastant difícil (o un cop de sort) poder instal·lar una caldera que NO sigui de condensació actualment.

Si instal·les una nova caldera podries treure les reixetes sempre que no disposis de cap altre aparell a gas, com per exemple en els fogons.

Potser hagis sentit parlar de calderes de gasoil, i a Itchart també les comercialitzem i instal·lem. Aquest tipus de calderes generen una calor agradable i constant, i es recomanen per a la calefacció d’espais grans (més de 30m2).

El principal problema de la caldera de pèl·lets és complir amb la normativa de sortida de gasos, de manera que habitualment aquest tipus d’instal·lació es reserva per a cases unifamiliars o adossades on aquesta instal·lació és més senzilla. No obstant això, es podria instal·lar també en pisos si es pot complir amb aquesta normativa de forma segura.

És obligatori realitzar una revisió cada dos anys per una empresa autoritzada, com Itchart, que emeti un certificat al respecte. Habitualment aquesta revisió s’inclou en el contracte de manteniment. A més de la revisió obligatòria, també pots contractar manteniment de calderes a part per fer revisions periòdiques més freqüents, així com la revisió de radiadors, bombes de calor i altres dispositius d’emissió de calor.

Termòstats

Els termòstats convencionals (tant de roda com digitals) poden connectar-se a les noves calderes de condensació. De tota manera has de tenir present que aquests termòstats poden interrompre la modulació de la caldera, pel que la nostra recomanació és actualitzar també el termòstat i substituir-lo per un de la mateixa marca que la caldera. D’aquesta manera, la comunicació és més fluida i aconsegueix adaptar-se a les necessitats reals, aconseguint un important estalvi d’energia

En el termòstat analògic la temperatura es selecciona a través d’una roda sense pantalla indicadora, mentre que el termòstat digital compta amb un display digital i es controla mitjançant botons.

No, encara que en una instal·lació domèstica és el més habitual. També es pot instal·lar connectat a una vàlvula de zona o de la bomba circuladora, depenent sempre de les necessitats de la instal·lació.

En el termòstat diari es selecciona una programació que es va repetint cada dia mentre que a la setmanal es pot optar per una programació diferent per a cada dia de la setmana.

Els termòstats permeten regular la temperatura ambient de la llar. D’aquesta manera podem evitar canvis bruscos de temperatura i mantenir una temperatura agradable i estable durant tot el dia. Els nous termòstats intel·ligents poden integrar-se amb els Smartphone, podent programar així quan s’encén i s’apaga la calefacció. D’aquesta manera podem controlar que ara els radiadors s’encenguin 20 minuts abans d’arribar a casa de treballar, aconseguint una temperatura òptima en tot moment.

Radiadors

Els radiadors poden ser bàsicament de tres materials: aliatge d’alumini, d’acer o de ferro fos.

L’aire en els radiadors és un efecte que es produeix per la descomposició de l’aigua en oxigen i hidrogen a causa de l’electròlisi al circular pels radiadors. Les calderes incorporen un purgador automàtic que és capaç de deixar anar aquest aire si passa per la caldera. Però de vegades, sobretot, en radiadors nous la quantitat que produeixen és molt alta i pel disseny de la instal·lació es queda als radiadors el que produeix soroll i fins i tot pot arribar a deixar d’escalfar. És llavors quan hem de purgar-los.

De tota manera, es recomanaria purgar els radiadors com a mínim un cop a l’inici de la temporada d’hivern per millorar l’estalvi energètic, fins i tot encara que el radiador escalfi bé i no faci soroll.

No, l’aigua dels radiadors de vegades sembla bruta però no convé canviar-la. Aquesta aigua ja ha perdut tot l’oxigen dissolt pel que té molt limitat el poder d’oxidació. Si la canviem començaríem el procés oxidant parts interiors dels elements de la calefacció així com la producció d’aire i el consegüent purgat.

Si això succeeix, hem de verificar que el radiador no tingui bombolles d’aire. Per a això es recomana trucar a un servei tècnic com Itchart per fer un manteniment adequat, i així treure l’aire que hagi pogut quedar emmagatzemat dins dels radiadors.

Bombes de calor

Els sistemes de calefacció amb bomba de calor tenen un paràmetre específic anomenat COP, que compara els quilowatts tèrmics generats en l’estada que fa als quilowatts elèctrics consumits per la màquina.

Aquest paràmetre calcula consum elèctric, però no està relacionat amb el confort aportat per la màquina a l’ambient. Habitualment, en el cas de les bombes de calor aquest és molt deficient a causa de la modificació de la humitat relativa.

Calefacció elèctrica

Els radiadors elèctrics solen estar fabricats en un aliatge d’alumini que afavoreix la dissipació de la calor per mitjà de la convecció natural de l’aire. Aquest aliatge està optimitzat, perquè cada element dissipi la calor de la manera més eficient.

Els seca tovalloles elèctrics estan fabricats amb 3 elements:

  • El cos del tovalloler està fabricat en acer, que li ofereix robustesa i inèrcia durant la transmissió calor per radiació.
  • L’interior de l’tovalloler incorpora un fluid de transferència tèrmica especialment optimitzat per a la circulació per l’interior dels tubs de l’tovalloler.
  • Una resistència elèctrica d’alta qualitat que transforma l’energia elèctrica en calor.

Alguns emissors tèrmics (tovallolers elèctrics) estan dissenyats per ser penjats a la paret. Segons la normativa UNE60335 de seguretat elèctrica que regeix la fabricació d’aquests productes, es tracta de “productes fixos” que han d’anar obligatòriament ancorats a la paret. A més, la instal·lació d’aquest tipus de sistemes porta associat un càlcul de necessitats. Aquest implica que cada producte s’instal·la en una estada amb uns metres determinats i amb unes perdudes calorífiques concretes. Moure’ls a altres estances amb altres requeriments tèrmics limita la seva efectivitat i eficiència.

Els emissors tèrmics són fàcils d’instal·lar, no obstant això s’han de tenir els coneixements adequats de calefacció per instal·lar correctament els productes. Un mal dimensionament i instal·lació, poden provocar que la calefacció no funcioni correctament i que el consum a final de mes no sigui l’adequat. Per això sempre recomanem que sigui un expert en instal·lació i manteniment de sistemes de calefacció (com Itchart) els que realitzin aquesta instal·lació.

Els emissors i radiadors elèctrics es dimensionen basant-se necessitats tèrmiques i en funció d’això s’obté la potència a instal·lar. Per exemple, un habitatge mitjana de 80m2 necessita aproximadament uns 6 kW de potència nominal, que si sectoritzem i programem es pot reduir a la meitat. El mínim de potència a instal·lar en un habitatge amb calefacció és de 5 kW segons el C.T.E. (Codi Tècnic de l’Edificació), pel que no seria necessari modificar la instal·lació per a la instal·lació del nostre sistema. Però sí, per a quan coincideixin amb la rentadora i / o rentavaixelles.

El C.T.E. (Codi Tècnic de l’Edificació) obliga que un habitatge amb calefacció tingui associat un circuit específic per a calefacció i una potència mínima de 5,5 kW contractada. En el cas de l’exemple d’un habitatge tipus de 80 m2, la potència màxima a instal·lar seria de 7 kW, però tenint en compte el coeficient de simultaneïtat per sectorització de zones, no seria necessari incrementar el terme de potència.

La potència nominal és la capacitat màxima de calor que pot generar un radiador. Es mesura en watts (W). Alguns emissors tèrmics durant el seu funcionament en règim estacionari consumeixen només un percentatge de la potència nominal anomenada potència efectiva i no el 100% de la potència nominal.

El coeficient de no consum indica el percentatge d’energia no consumida durant el test d’assaig realitzat en laboratoris independents. Equival a la potència disponible que s’obté de restar a la potència efectiva la potència nominal.

Actualment encara no hi ha normativa específica de classificació energètica per a la calefacció elèctrica. Històricament la calefacció elèctrica no ha estat tinguda en compte a l’hora d’establir classificació energètica. Aquest fet està canviant amb la nova directiva de disseny ecològic de productes, avantsala d’una legislació de classificació energètica per a aquests productes.

El consum d’energia està relacionat amb el rendiment de cada combustible. Això no vol dir que l’electricitat sigui més cara que el gas, ja que per mantenir la temperatura en un habitatge, cal més quantitat de gas que d’electricitat a causa de el menor poder calorífic de el gas i les pèrdues dels sistemes de calefacció per caldera. En el fons tot depèn de la correcta instal·lació i utilització, tenir un sistema de programació horària i de sectorització. I per descomptat, del tipus de tarifa contractada.

Contactar

Qualsevol tipus de consultes

Borsa de treball

Envia’ns el teu currículum