Tipus d’aire condicionat

Estàs pensant en instal·lar aire condicionat a casa teva? Llavors has arribat a el lloc indicat. En aquest article fem un repàs de tot el que cal saber sobre els aires condicionats: tipus, com funcionen, i quina és la millor opció segons les característiques de l’espai on el vols instal·lar. Ens hi posem?

Quants tipus d’aire condicionat hi ha?

Quan pensem en aires condicionats solem pensar en l’aire tipus Split, però no és ni de lluny l’únic tipus d’aire condicionat que existeix. Alguns dels principals tipus d’aires condicionats inclouen:

Aire condicionat tipus Split

Sens dubte el més comú en llars, aquest tipus d’aire condicionat compta amb dues unitats: un aparell compressor que s’ubica a l’exterior de l’edifici, i un aparell a l’interior que és el que emet l’aire fred (o calent en el cas que es tracti d’un Split amb bomba de calor).

L’aparell interior pot ser de diferents tipus:

Aire condicionat Split

La unitat d’aire condicionat més comú, que emet aire fred. També conegut com Split de paret o Split mural. També existeixen els multisplit, és a dir, diferents unitats Split connectades a un únic compressor (per exemple, per refredar diferents habitacions).

Aire condicionat Cassete

S’instal·la encastat al sostre, i sol utilitzar-se més per a espais com oficines o locals comercials. Té més potència que els Split clàssics, a més de comptar amb 4 sortides d’aire en lloc d’únicament una (pel que tenen més capacitat frigorífica).

Aire condicionat per conductes

Aquest aparell se situa en el fals sostre d’un local o llar. L’aire fred (o calent si compta amb bomba de calor) es trasllada per tot l’espai a través de conductes, fins a les reixetes situades en els llocs clau de sostre, que deixen passar aquest aire fred o calent.

Bomba de calor reversible

Similar a un aire condicionat Split, compta amb una tecnologia termodinàmica que permet el funcionament de l’aparell també per emetre aire calent. Cada vegada són més populars aquest tipus d’aparells ja que funcionen molt bé tant a l’estiu com a l’hivern, estalviant així en altres tipus de climatització.

Com funciona l’aire condicionat?

Ja sabràs que l’energia no es crea ni es destrueix, es transforma. Per aquest motiu no és possible crear “fred”. El que fan els aires condicionats és precisament utilitzar els principis de la termodinàmica per aconseguir un canvi de temperatura entre els espais gràcies a la refrigeració per compressió.

Per facilitar el càlcul de fred que necessita una habitació, es va inventar una unitat de mesura més o menys informal que mesura l’absorció de l’energia tèrmica: les frigories. Habitualment per calcular la potència d’aire condicionat que es necessita es calcula que es necessiten unes 100 frigories per metre quadrat.

Quin és el tipus d’aire condicionat més comú?

Sens dubte l’aire condicionat més comú és el de tipus Split, gràcies als seus diferents formes d’ús (només aire condicionat o bomba de calor); i de el fet que els nous aparells són molt silenciosos, podent-se utilitzar fins i tot a la nit, i a altres avenços tecnològics com la tecnologia inverter que aconsegueix una major eficiència energètica de l’aire condicionat.

El seu major inconvenient és el preu, ja que si vols un aparell de gran qualitat, potència i silenciós aquest té un cost més elevat; i que necessita d’una instal·lació per part d’un tècnic especialitzat, que a més solen comportar obres en l’habitatge per a la instal·lació de l’compressor al pati, balcó o terrassa.

Tipus d’aire condicionat portàtil

Aquest tipus d’aires condicionats, coneguts col·loquialment com “Pingüins”, no requereixen instal·lació. Només cal col·locar el tub extractor d’aire calent en una finestra per evacuar.
Avantatges: no requereix instal·lació i és portàtil pel que el pots instal·lar i moure a qualsevol habitació (mentre tinguis la capacitat de dirigir el tub cap a l’exterior).
Inconvenients: la seva capacitat frigorífica és molt menor a la d’un aire condicionat amb compressor, a més de ser més sorollosos en general. També gasten més electricitat.

Com funciona un aire condicionat portàtil?

L’aire condicionat portàtil utilitza la refrigeració per absorció. És a dir: l’aparell recull l’aire calent de l’estada a través del seu reixa posterior, el refreda i l’impulsa posteriorment cap a l’habitació. Durant aquest procés es genera aigua per condensació a causa d’el canvi de temperatura, així que s’ha de buidar el dipòsit de forma periòdica (així com netejar els filtres) per al correcte manteniment de l’aparell.

Si t’interessa instal·lar un aire condicionat tipus Split al teu habitatge o local, no dubtis en contactar amb Itchart Clima per un pressupost personalitzat. T’esperem!

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

También te puede interesar:

que es i com funciona la domòtica

Domòtica: què és i com funciona?

Què és la domòtica? La domòtica és el conjunt de sistemes i tecnologies que permeten la interconnexió de diferents objectes de la casa i l’automatització

tipus aire condicionat

Tipus d’aire condicionat

Estàs pensant en instal·lar aire condicionat a casa teva? Llavors has arribat a el lloc indicat. En aquest article fem un repàs de tot el

Contactar

Qualsevol tipus de consultes

Borsa de treball

Envia’ns el teu currículum