Domòtica: què és i com funciona?

Què és la domòtica?

La domòtica és el conjunt de sistemes i tecnologies que permeten la interconnexió de diferents objectes de la casa i l’automatització de funcions.

Les cases del futur ja són aquí, els habitatges amb domòtica domèstica estan pensats per augmentar el confort dels usuaris mitjançant l’automatització d’accions i funcions, és el que es coneix com a cases intel·ligents.

Com funciona la domòtica?

Les cases intel·ligents són possibles gràcies a la interconnexió sense fils dels diferents equipaments de la casa. Mitjançant una xarxa sense fils, els objectes i electrodomèstics de la casa es connecten per internet al sistema domòtic (Internet de la coses o IOT).

Els electrodomèstics i objectes intel·ligents de la llar es connecten amb la central domòtica, de manera que la persona pot gestionar i supervisar els paràmetres de la llar, allà mateix o des d’altres llocs, mitjançant el mòbil.

Quant costa un sistema de domòtica per a la llar?

Un sistema de domòtica té un cost aproximat entre 1500-3000 €, però és una inversió, tant en comoditat com en estalvi energètic. Una casa intel·ligent és capaç d’arribar a estalviar entre un 25-50% d’energia, de manera que la inversió s’amortitza en uns quatre anys, a la residència habitual.

Com és una casa intel·ligent?

La nostra visita virtual comença amb el videoporter, que pot connectar mitjançant internet amb un mòbil i que el propietari vegi qui truca a la porta de casa, estant en una zona remota de la mateixa o fins i tot no estant a la casa.

A l’entrar a casa, aquesta ens rebrà segons l’hàgim programat abans de sortir, o bé segons l’haguem ajustat des del nostre mòbil una estona abans. Tant les llums, com la calefacció o les finestres, s’ajustaran per garantir una temperatura i llum ideals, amb la mínima despesa possible. També podem ordenar funcions mitjançant ordres de veu, cosa que abans semblava de ciència ficció i ara és una cosa habitual en els dispositius electrònics.

Els sistemes de seguretat de l’habitatge també compten amb connexió a sistema domòtic, de manera que podem gestionar l’alarma i les càmeres en remot. Un habitatge intel·ligent és més segur per als seus habitants, ja no només per un sistema antirobatori, sinó perquè es pot equipar amb detectors de fuites de gas, fum i de pèrdues d’aigua.

Climatització i domòtica

Una casa intel·ligent es “preocupa” pel consum energètic de l’habitatge, tots els aparells i electrodomèstics connectats al sistema de domòtica ajusten les seves funcions per aconseguir ser més eficients, per exemple: la nevera ajusta la temperatura segons la quantitat de productes en el seu interior, l’aigua calenta només surt per l’aixeta quan s’ha escalfat l’aigua, la calefacció i les finestres treballen conjuntament per aconseguir més o menys aïllament de les estades … perquè siguem conscients d’ells, el panell de control ens mostra el nostre consum energètic enfront al consum mitjà d’una llar estàndard.

Perquè un habitatge sigui acollidor per als seus habitants, es gasten grans quantitats d’energia, ja sigui hivern (calefacció) o estiu (aire condicionat), suposant una part important de la despesa energètica total de la casa. Els sistemes de regulació automatitzats dels sistemes domòtics regulen la climatització de la casa, modulant la quantitat d’aire condicionat (o calefacció) necessari, tenint en compte paràmetres com ara: temperatura exterior i nivell d’aïllament de l’habitatge, hora del dia, zona en ús o en repòs, presència d’habitants o mascotes a la llar … La interacció amb altres sistemes intel·ligents està coordinada: control d’obertura o tancament de finestres, així com tendals, persianes i cortines amb obertura i tancament automatitzat.

Si a més, tenim la sort de disposar d’espai per instal·lar plaques solars, anem a incrementar l’estalvi energètic del nostre habitatge, al mateix temps que col·laborarem en la sostenibilitat energètica.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

También te puede interesar:

que es i com funciona la domòtica

Domòtica: què és i com funciona?

Què és la domòtica? La domòtica és el conjunt de sistemes i tecnologies que permeten la interconnexió de diferents objectes de la casa i l’automatització

tipus aire condicionat

Tipus d’aire condicionat

Estàs pensant en instal·lar aire condicionat a casa teva? Llavors has arribat a el lloc indicat. En aquest article fem un repàs de tot el

Contactar

Qualsevol tipus de consultes

Borsa de treball

Envia’ns el teu currículum