Biomassa, energia per a calderes

Què és la biomassa?

Es coneix per biomassa a la matèria orgànica que pot ser utilitzada com a font d’energia, el seu origen pot ser de manera natural o bé mitjançant alguna transformació (pellets, per exemple).

Hi ha 3 tipus de biomassa:

 • Biomassa natural: es produeix naturalment, sense cap tipus de transformació. La biomassa natural serien els troncs morts dels arbres, per exemple.
 • Biomassa residual: es forma mitjançant residus orgànics que produeix l’activitat humana. Les escombraries orgàniques són biomassa residual.
 • Biomassa produïda: es produeix a partir de cultius d’espècies concretes per tal d’obtenir energia posteriorment. Un exemple seria el gira-sol, que s’utilitza per crear biodièsel.

Com es converteix la biomassa en energia?

La biomassa es pot transformar en energia mitjançant diferents mètodes, depenent del tipus de biomassa que tinguem.

En les biomasses amb poca humitat, d’origen natural (trossos vegetals), es pot obtenir energia mitjançant combustió, piròlisi i gasificació.

En biomasses amb alt grau d’humitat, mitjançant la utilització de microorganismes, es pot obtenir una fermentació alcohòlica (s’obté etanol) o una fermentació metànica (es produeix biogàs), posteriorment aquests combustibles poden ser utilitzats per a processos i combustions en la indústria.

Quins tipus d’energia es produeixen amb biomassa?

La utilització de la biomassa té molta acceptació en l’àmbit industrial, en les empreses elèctriques, en les empreses de combustibles… però també té un ús estès en l’àmbit privat, per a les calderes de calefacció.

 • Energia tèrmica: s’obté mitjançant combustió directa de la biomassa, tant per a fins privats (calefacció) com per a fins industrials (generació d’electricitat) i agrícoles (assecat d’aliments collits). Com qualsevol matèria a la qual s’aplica la combustió, genera contaminació en forma de gasos.
 • Biogàs: el gas que s’obté en major proporció de la fermentació de la biomassa és el gas metà, que pot utilitzar-se en la producció d’electricitat o bé en instal·lacions de calefacció agrícoles.
 • Biocombustible: hi ha cultius vegetals que tenen la capacitat de substituir els combustibles fòssils tradicionals. D’aquesta manera, l’etanol que es produeix mitjançant la fermentació de cereals, blat de moro i remolatxa, s’utilitza com a substitutiu de la gasolina; d’altra banda, cultius com el de gira-sol produeixen biodièsel, substitutiu del gasoil.

Caldera de pellets o caldera de biomassa

En l’àmbit privat, la biomassa d’ús més estès per a les llars és la utilitzada per a instal·lació de calefacció. Les calderes de biomassa poden utilitzar diferents varietats de matèria orgànica per a la combustió, sent les més habituals: llenya, estelles i pellets, encara que depenent de la zona geogràfica i la seva particular disponibilitat, es pot utilitzar com a combustible altres residus orgànics naturals com closques d’ametlles o ossos d’olives, per exemple.

Per a l’ús en habitatges particulars, les calderes de biomassa més utilitzades són les calderes de pellets, atès que són més econòmiques que les calderes de estelles (indicades per a espais que demanen molt consum energètic) i més còmodes d’utilitzar que les calderes que utilitzen fusta com a combustible.

Aquest tipus de calderes necessiten una sitja, un dipòsit on emmagatzemar el combustible que es va a utilitzar. En habitatges d’obra nova la sitja pot ser d’obra, encara que el més habitual és que s’instal·li una sitja tèxtil que es pot omplir automàticament des d’un camió i que pot emmagatzemar fins a 3,6 tones de pèl·lets.

Avantatges de les calderes de pellets

Els pellets són petits cilindres fabricats amb restes de fusta (serradures de la indústria de mobles, per exemple) compactats i que serveixen com a combustible biològic per a les calderes de biomassa i per estufes de pellets.

Les calderes de pellets compten amb alguns avantatges vers les tradicionals calderes de gasoil:

 • Combustible ecològic: tot i que els pellets, com tot material que combustiona, emet gasos, el nivell de CO2 alliberat és molt inferior al què emet la combustió del gasoil i no s’alliberen altres substàncies contaminants com el sofre. Les cendres produïdes són biodegradables i poden ser utilitzades per abonar la terra.
 • Preu més reduït: energèticament parlant, 1 litre de gasoil per a calefacció equival a 2 quilograms de pellets; en termes d’economia es tradueix en que per produir la mateixa energia es necessiten 70-83 cèntims de gasoil (1 litre) enfront de 52 cèntims de pellets (2 quilograms).
 • Manteniment reduït: encara que recomanem fer una neteja a fons i una revisió professional anual, el manteniment d’una caldera de pellets es redueix a aspirar les cendres produïdes un cop per setmana.
 • Seguretat: els pellets són un combustible sense olors, sense riscos tòxics per a la salut i sense volatilitat, sent un dels sistemes de calefacció més segurs que existeixen.

Desavantatges de les calderes de pellets:

 • Espai d’instal·lació: una caldera de pellets necessita una mica més d’espai que una caldera de gasoil per a l’emmagatzematge de combustible, a més de necessitar d’una sortida de fums cap a l’exterior.
 • Inversió inicial: una caldera de biomassa té un preu similar a les calderes de gasoil, encara que depenent del tipus d’instal·lació, el cost inicial pot ser una mica més elevat (instal·lant terra radiant, per exemple).
 • No apta per a pisos i apartaments: tant per l’espai que es necessita per a la caldera i la sitja d’emmagatzematge, com per l’accés per recarregar la sitja i la necessitat d’espais amb bona ventilació, les calderes de pellets no són les més còmodes per un pis o apartament, sent molt més indicades per a cases o habitatges unifamiliars.

T’hem ajudat en el procés de decisió? Com pots veure, les calderes de biomassa, concretament les calderes de pellets, són una bona opció tant per economia familiar i estalvi energètic, com per contribuir a la sostenibilitat mediambiental. Si tens dubtes sobre el sistema de calefacció més adequat per la teva llar, contacta’ns, estarem encantats de poder orientar-te.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

También te puede interesar:

que es i com funciona la domòtica

Domòtica: què és i com funciona?

Què és la domòtica? La domòtica és el conjunt de sistemes i tecnologies que permeten la interconnexió de diferents objectes de la casa i l’automatització

tipus aire condicionat

Tipus d’aire condicionat

Estàs pensant en instal·lar aire condicionat a casa teva? Llavors has arribat a el lloc indicat. En aquest article fem un repàs de tot el

Contactar

Qualsevol tipus de consultes

Borsa de treball

Envia’ns el teu currículum