Tipus de caldera

Quins són els tipus de calderes?

Avui dia hi ha al mercat multitud de tipus de calderes diferents. Encara que totes serveixen per el mateix, és a dir, per portar més confort a la teva llar gràcies a l’aigua calenta i la calefacció, triar el tipus de caldera que millor s’adapta a la teva situació depèn de moltes variables.

En aquest article analitzem els tipus de calderes que existeixen i et donem les claus per triar la que millor funcionarà en la teva llar segons les teves circumstàncies.

Tipus de calderes de gasoil

La calderes de gasoil, com el seu propi nom indica, funcionen a l’escalfar l’aigua de les canonades a través de la combustió de gasoil. Es tracta d’unes calderes molt econòmiques ja que el seu consum és baix amb una alta eficiència, i la font d’energia és molt barata.

No obstant això, la combustió del gasoil emet gasos contaminants, de manera que aquest tipus de calderes es recomanen només per a espais amplis o per zones rurals i als l’aire lliure, on portar les bombones de gas és més costós. Habitualment els dipòsits de gasoil són molt més grans, i per tant omplir-los de combustible és més senzill ja que la freqüència de repostatge és menor. Per tant, un altre dels seus inconvenients és que es necessita més espai físic tant per emmagatzemar el dipòsit de combustible com per a la caldera en si.

Tipus de calderes de gas

Però sens dubte les calderes més populars són les de gas natural. Ara bé, hi ha molts tipus de calderes de gas diferents depenent de diferents factors. Les calderes de gas són les més utilitzades en entorns urbans gràcies a la seva alta eficiència, i també al fet que els seus efectes sobre el medi ambient són mínims. Anem a revisar les principals tipologies de calderes de gas:

Calderes estanques

En aquest tipus de calderes la combustió es realitza en una cambra segellada hermèticament, és a dir, no utilitza l’oxigen de la sala on està instal·lada la caldera sinó que ho aconsegueix a través del tub de sortida de fums, compost al seu torn per dos tubs (el que expulsa els fums i el que recull l’oxigen). Aquest tipus de calderes són les més avançades, les que s’instal·len actualment en totes les llars ja que proporcionen més seguretat que les generacions anteriors. Dins de les calderes estanques podem diferenciar entre diversos tipus:

Calderes de baix NOx

Aquest tipus de caldera estanca (de fet moltes vegades quan sentim “caldera” a seques ens referim a aquest tipus de caldera), posa l’èmfasi en la reducció d’emissions de diòxid de nitrogen i d’òxid nítric, tots dos molt contaminants. Encara que van ser un avanç respecte a les calderes atmosfèriques, les calderes de baix NOx ja han quedat relativament desfasades gràcies a l’arribada de les calderes de condensació, de les que parlarem a continuació.
Encara que la seva fabricació està ja prohibida a la UE, les pots seguir trobant en magatzems o en estoc, i segueixen sent una alternativa raonable especialment en el cas d’haver de substituir una caldera atmosfèrica antiga.

Calderes de condensació

Són les més populars actualment i les que per normativa s’han d’instal·lar en substitucions d’equips vells o instal·lacions noves. Tot i que encara tenen un cost força elevat, també són molt més eficients, de manera que poden suposar un estalvi en la factura de gas de fins a un 30% respecte a una caldera atmosfèrica o tradicional.

La caldera de condensació compta amb diferents connexions que fan que sigui molt més eficient: entrada de gas, entrada d’aigua freda, sortida d’aigua calenta sanitària ha de comptar amb una sortida de fums (sigui concèntrica o de doble flux).

La instal·lació d’aquest tipus de calderes l’ha de realitzar un professional acreditat com Itchart. Contacta amb nosaltres per a un pressupost a mida.

Calderes atmosfèriques

La calderes atmosfèriques són les que s’utilitzaven fins a l’any 2010, quan es va prohibir la seva venda i comercialització. Per tant, si tens encara una caldera d’aquestes característiques i aquesta es avaria o has de substituir-la, hauràs de fer-ho per una de les noves calderes estanques que hem comentat anteriorment.

La diferència amb les de nova generació és que en les calderes atmosfèriques la cambra de combustió està oberta, és a dir, per produir la combustió recullen l’oxigen de la sala on està situada.

Són menys eficients que les calderes estanques, i també menys segures.

Si has de substituir la teva antiga caldera atmosfèrica per una caldera de condensació o de baix NOx, pots contactar amb Itchart Clima per un pressupost personalitzat.

Calderes de biomassa

Les calderes de biomassa utilitzen com a combustible elements naturals com fusta, os d’oliva, pellets o closques de fruits secs. És relativament eco-friendly ja que utilitza com a combustible materials naturals, a l’contrari que les calderes de gas o gasoil que fan servir fonts d’energia no renovables. No obstant això, hem de tenir en compte que la combustió d’aquestes calderes produeix gasos que han de tractar-se amb una sortida de fums adequada.
El seu ús està molt estès en les zones més rurals. Depenent de la font de el combustible poden ser de llenya, de carbó, de vapor, de pellets …

Altres calderes

Calderes mixtes

Aquesta denominació es refereix a calderes que permeten tant escalfar l’aigua per a ús sanitari com el seu ús com a calefacció a través de radiadors. Per evitar que a l’encendre l’aigua sanitària calenta la temperatura de la calefacció es vegi afectada, has de assegurar-te la potència i qualitat de la caldera.

Calderes amb microacumulació

Les calderes amb microacumulació són més eficients a l’hora d’escalfar l’aigua, ja que ho aconsegueixen de manera pràcticament instantània.

Calderes elèctriques

Les calderes elèctriques permeten escalfar tant l’ambient com l’aigua sanitària. A contra de les calderes de gas, aquestes calderes funcionen a través d’un termòstat. Per descomptat en aquest cas la font d’energia és l’electricitat i no el gas, així que són una bona solució per a aquelles llars sense connexió a la xarxa de gas. I tot i que durant molt de temps es considerava que aquest tipus de calderes incrementaven considerablement la despesa elèctrica de la llar, a la pràctica el consum és similar al d’una caldera de gas.

Calderes pirotubulars i aquotubulars

Aquesta classificació simplement busca diferenciar les calderes que utilitzen un sistema de tubs per escalfar l’aigua i l’ambient (calderes de gasoil, principalment); i les que utilitzen l’aigua, com ara les que utilitzen el sistema de tubs d’aigua calenta per als radiadors.

Tipus de calderes domèstiques

Tots els tipus de calderes que hem descrit anteriorment, és a dir: calderes estanques, calderes de baix NOX, calderes de condensació, calderes atmosfèriques o calderes de biomassa, són les que coneixem com calderes domèstiques.

Això es refereix al fet que són el tipus de caldera més adequat per a llars, no tant per a grans espais (industrials, centres comercials, gimnasos, etc.).

Tipus de calderes industrials

Les calderes industrials estan dissenyades per escalfar grans superfícies diàfanes, com naus i magatzems, centres comercials, gimnasos … Són calderes de grans dimensions i amb una capacitat calorífica superior a les calderes domèstiques.

Quants tipus de calderes industrials hi ha?

Podem diferenciar els següents tipus de calderes industrials:

– Calderes de vapor, amb combustible o amb energia elèctrica
– Calderes de fluid tèrmic
– Calderes d’aigua sobreescalfada
– Calderes d’aigua calenta

Quin és el millor tipus de caldera?

Això va a semblar una resposta òbvia, però és que és així: la millor caldera és la que s’adapti millor a la teva llar o espai. Dependrà de diversos factors com la superfície a escalfar, si es tracta d’una caldera només per a aigua calenta sanitària o també per a calefacció, si vius en una zona rural o urbana … Totes aquestes variables són les que has de tenir en compte a l’hora de decidir-te per un tipus de caldera o un altre.

Quina energia utilitza una caldera?

Com hem vist, els diferents tipus de calderes utilitzen diferents tipus de combustibles. Les calderes de gas amb connexió a la xarxa utilitzen el gas natural, encara que també existeixen calderes de gas propà o de gas butà, amb connexió directament a la bombona. Les calderes de gasoil o les calderes de biomassa utilitzen els ídem com a combustible. De fet, aconseguir el combustible de la caldera de forma fàcil i ràpida és un dels principals motius pels quals triar un tipus o un altre. Per zones urbanes és més fàcil realitzar una connexió a la xarxa de gas natural; en canvi, per a una zona rural potser sigui més senzill aconseguir gasoil per al dipòsit, o pellets, o bombones de gas butà.

Quant costa posar una caldera?

El preu d’instal·lació d’una caldera pot variar bastant segons les característiques de la mateixa, la dificultat de la instal·lació (si s’han de fer obres, per exemple, per adequar els nous tubs d’evacuació), depenent de si és per a aigua sanitària o també per a calefacció … Com veus, sense saber totes aquestes variables, és molt difícil posar un pressupost aproximat.
Si necessites saber quant costa posar una caldera a casa teva, pots contactar-nos i enviar-nos un missatge detallant el teu cas, i et respondrem de seguida.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

También te puede interesar:

que es i com funciona la domòtica

Domòtica: què és i com funciona?

Què és la domòtica? La domòtica és el conjunt de sistemes i tecnologies que permeten la interconnexió de diferents objectes de la casa i l’automatització

tipus aire condicionat

Tipus d’aire condicionat

Estàs pensant en instal·lar aire condicionat a casa teva? Llavors has arribat a el lloc indicat. En aquest article fem un repàs de tot el

Contactar

Qualsevol tipus de consultes

Borsa de treball

Envia’ns el teu currículum